utorok 9. júla 2013

Mortal Dictata: Finálny diel Kilo 5 trilógie ohlásený


Tretí diel knižnej trilógie od Karen Traviss, pokračovanie Glasslands a Thursday War sa bude volať Mortal Dictata a vyjde v januári 2014. Z oficiálnych informácií vieme iba to, že kniha bude rozširovať príbeh Halo 4. Nevieme, či bude jeho pokračovaním, rozšírením, alebo paralelou.

Triezvy rozum napovedá, že sa skôr dozvieme viac príbehového pozadia okolo Halo 4 než indície príbehu z Halo 5. I keď je možné, že malé indície sa objavia. Samotný názov - Mortal Dictata - je skutočný názov UNSC zákonu v Halo universe, ktorý hovorí že je zakázané klonovať ľudské bytosti. Ako iste viete, doktorka Hallseyová tento zákaz porušila hneď dva krát. Prvý krát pri vytváraní Spartan programu (únosy detí ktoré nahrádzala flash klonami) a druhý krát pri vytvorení Cortany, ktorá je klonom jej vlastného mozgu. To by mohlo niečo málo o deji napovedať.

Halo fanúškovia prijali novely od Karen Traviss veľmi rozporuplne a niet sa čomu čudovať. So zabehnutými postavami narába bezohľadne a vykresľuje ich v drasticky odlišnom svetle. Najviac to schytala Halseyová, ktorú premenila spisovateľka doslova na monštrum, ktoré sa na ceste za vedomosťami nezastaví pred ničím. Halseyová týmto monštrom v skutočnosti síce naozaj je, no predchádzajúce Halo príbehy a hry boli zamerané viac na heroické príbehy spartanov než na morálnu stránku veci. Viac sa bral ohľad na výsledok jej práce než na to, ako spartan program začal. Travis vie síce písať veľmi pútavo, no zameriava sa až príliš na psychológiu postáv a vykresľuje ich vo svetle, v ktorom sme ich do teraz príliš netúžili vidieť.  Naviac ako povedala spisovateľka sama, nečítala žiadnu z predchádzajúcich kníh a hlavne preto sú niektoré postavy, ich správanie a zaradienie do príbehu priam drasticky odlišné od toho ako ich poznáme.

Treba znova pripomenúť, že knihy to z čitateľského hľadiska niesu zlé. Trávia sa však trocha tažko, pretože na tento oveľa temnejší, psychologickejší a morálnejší prístup k haloversu niesme zvyknutý. Kiež by bola jej posledná kniha po vlažnom prijatí prvých dvoch a po enormnom úspechu trilógie od Beara, smerovaná spoň trochu viac dobrodružným smerom. Práve to pristane Haloversu podstatne viacej.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára